woensdag 20 december 2017

De vergeten vissers van Middelharnis, oproep voor foto's

In 2018 verschijnt een boek over de omgekomen vissers van Middelharnis. De lezers van Arjaentje weten dat op dit weblog sinds 2012 vele bijdragen verschenen zijn over de vissersfamilies van Middelharnis, en in het bijzonder over vissers die verdronken zijn en over hun nabestaanden.
Deze informatie over de scheepsrampen en ongelukken sinds 1717 en nog veel meer interessante onderwerpen uit de visserijgeschiedenis van Middelharnis worden - in samenwerking met het Streekmuseum- samengebracht in een publicatie van circa 175 pagina's. De auteurs zijn Rinus van Dam, Pieter Koster en Marlies Jongejan.

De kern van het boek vormen de circa 285 reconstructies van de gezinnen van de omgekomen vissers. 

In het Eilanden-Nieuws van 20 december 2017 hebben de auteurs een oproep geplaatst voor foto's van vissers die bij de uitoefening van hun beroep zijn omgekomen en van hun directe nabestaanden.
Van voor 1860 zullen er geen foto's meer te vinden zijn. Van na 1860 is het denkbaar dat er afbeeldingen bewaard zijn gebleven. Vissers die een centje over hadden lieten zich soms wel portretteren, als ze bijvoorbeeld in de haven van Nieuwediep of IJmuiden verbleven. Ook foto's van directe nabestaanden zijn welkom.

Mocht u in het bezit zijn van foto's dan kunt u die mailen naar:
vissersvanmiddelharnis@gmail.com
of afgeven bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in de Kerkstraat in Sommelsdijk
of telefonisch contact opnemen: 0187-602178. 

2 opmerkingen:

 1. Beste Marlies,
  mijn naam is Krijn Johannes van Gelder (Hans), geboren 26 februari 1951 te Rotterdam. Mijn familie van vaderskant is als visser verbonden geweest aan Middelharnis. Mijn overgrootvader was Jacob van Gelder , diens zoon Krijn van Gelder (1885-1940) was mijn opa, die ik dus - zie mijn jaartallen - evenmin als Jacob helaas niet heb gekend. Jacob van Gelder had een broer Laurens die in 1899 onder de kust Noorwegen het leven heeft gelaten; hij raakte bekneld tussen het eigen schip en een Noors visserssschip. Korte tijd na dit afschuwelijke ongeval heeft Jacob besloten het eiland te verlaten, hij ging met zijn gezin naar Rotterdam (-Zuid), waar hij werknemer werd van de Holland Amerika Lijn. Het droevige verhaal van Laurens van Gelder en zijn vrouw Jannetje Brijs komt aan de orde in het boek "Het kofjekokertje". van Cor van den Tol. Het mooie van mijn "Van Geldertak" is het gegeven dat de stamhouder tot op heden steeds een Krijn, dan wel een Jacob is geweest. Ook ik heb weer een zoon Jacob Willem (geboren 8 mei 1991). In mijn bescheiden genealogisch onderzoek is ook nog gebleken dat in mijn tak Frans van Gelder zit, die op 25 december 1816 in de Noordzee is verdronken. Ik vond het leuk dit u te vertellen, zeker nu ik met eer en vreugde een "Menheerse vissertrui" draag en gisteren de MD 8 op de helling heb zien liggen. Op 24 februari hoop ik met broer en zussen mijn 67e verjaardag te vieren in het Streekmuseum Sommelsdijk, waar Jan Both een lezing zal houden over met name de visserij op het eiland. Ik hoop dat u blij bent met deze informatie, helaas heb ik geen foto's en dat heeft ermee te maken dat Krijn van Gelder en zijn gezin bij het bombardement op Rotterdam in 1940 alles hebben verloren. Hoe tegen kan het je zitten in het leven!
  Met een hartelijke groet

  Hans van Gelder
  Klipper 31
  2991 KK Barendrecht

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Hans,
   Bedankt voor je reactie. Op een muur van de Menheers werf is inmiddels een kunstwerk met een door ons samengestelde lijst van alle vergane schepen geplaatst. Misschien een idee om ook eens naar te kijken Frans van Gelder (1753-1816) is op 25 december 1816 voor de Maas op volle zee overboord gevallen van de gaffelschuit Den Eersteling schipper Arend de Waardt en verdronken (overlijdensakte 49, 1816). Hij was 63 jaar. Zie bericht op dit weblog van 28-03-2012. Deze informatie komt ook in ons boek. Laurens van Gelder en de ramp met de Toekomst komt ook uitgebreid aan de orde.Zie 29 december 2016.
   Over het Kofjekokertje en het spookschip staat een bericht van 6 oktober 2012 op dit weblog.
   De Van Gelders zijn een uitgebreide familie in de visserijgeschiedenis van Middelharnis. En met zoveel Krijns, Jaspers en Jacobs dat je ze snel door elkaar haalt. Helaas zijn er ook veel Van Gelders omgekomen. Onze lijst telt er nu 12.
   Zonde van de foto's, er zijn zoveel mensen uit Middelharnis naar Rotterdam verhuisd, dat er vanzelf ook veel erfgoed verloren gegaan is.
   Fijne verjaardag gewenst.
   Mocht je nog vragen hebben of informatie door willen geven dan kan dat via marliesjongejan@gmail.com

   hartelijke groet
   Marlies

   Verwijderen