woensdag 14 november 2012

Maatje van den Berg (1879- 1961) en Marinus Vos (1881- ? )

Ouders
Maatje van den Berg is geboren op 1 februari 1879 in Middelharnis. Zie het vorige bericht over Pieter van den Berg en Cornelia Schol. Voor haar huwelijk was ze dienstbode in Sommelsdijk en Dirksland. De vader van Maatje was ouweman op de sloep Luctor et emergo die in 1910 is vergaan. Haar grootvader Gerrit is in 1865 verdronken bij de ramp van de Lucretia Adelaïde. Haar oom Jan was in 1863 aan boord van een van de twee Menheerse sloepen die toen vergaan is.
Marinus Vos kwam uit het gezin van een landarbeider (bouwknecht) dat op verschillende plekken heeft gewoond. Op 19 oktober 1893 kwam Johannis Vos met zijn vrouw en drie kinderen naar Middelharnis. Ze woonden buiten de bebouwde kom. Vader was Nederlands Hervormd, moeder was gereformeerd. Marinus had een zus Maria Francina en een broer Johannis Jozua.
Op 2 maart 1897 is het gezin Vos naar den Bommel vertrokken. Maatje en Marinus kennen elkaar dus waarschijnlijk uit de periode dat het gezin in Middelharnis woonde. Na hun huwelijk zijn ze in Krabbendijke gaan wonen.

Huwelijk en kinderen
Maatje trouwde op 22 mei 1903 met Marinus Vos geboren in Scherpenisse in 1881, zoon van Johannis Vos en Maria Kievit. Marinus was bouwknecht en hij woonde in Krabbendijke ten tijde van zijn huwelijk. In Krabbendijke is ongeveer 1904 dochter Maria geboren en ongeveer 1905 Cornelia. Ca. 1907 is zoon Johannis geboren. Het gezin is daarna naar Sommelsdijk verhuisd want dochter Elizabeth is op 15 januari 1908 in Sommelsdijk geboren. In 1911 is dochter Gerritje geboren. Zoon Johannis Vos overleed in 1914 toen hij zeven jaar oud was.
Het gezin had in totaal zes dochters: behalve Maria, Cornelia, Elizabeth en Gerritje die ik al noemde waren er nog twee waarvan ik het geboortejaar niet weet: Pietertje en Jozina.
Vier dochters: Maria, Cornelia, Gerritje en Elizabeth zijn in 1924, 1928, 1931 en 1935 in Sommelsdijk getrouwd. Elizabeth trouwde met mijn oom Gerrit Jongejan op 24 november 1935. Ze staat met haar zoon Kees op de foto bij het bericht op dit weblog van 3 februari 2012.

Het gezin Vos- van den Berg
Maatje Vos- van den Berg als hoogbejaarde
Onderstaande zeer sprekende foto ben ik al vaak tegengekomen. In het bijschrift staat dat Maatje in een huisje op de Waterweg in Middelharnis woonde. Ze draagt een eenvoudig gehaakt  mutsje dat hoorde bij dagelijkse Flakkeese dracht. Kenmerkend zijn de tuitjes aan weerskanten van de muts.


Maatje van den Berg, geb 1879. Middelharnis.Ik was benieuwd naar de achtergronden van de vrouw op de foto. Het spoor leidde opnieuw naar scheepsrampen van de Menheerse vloot. Maar ook naar Tante Betje, dankzij een tip van Atie de Hamer-Boogerman. 

Foto van het gezin Vos met dank aan Jan Jongejan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten