zaterdag 16 april 2016

Stuurlieden, boekhouders en reders. Partenrederij van de vissersvloot van Middelharnis in 1783

De visschuiten van Middelharnis waren in 1783 eigendom van meer dan honderd grote, middelgrote en kleine reders. 

Leendert van den Tol was in 1783 de grootste reder. Hij was voor 5/8 eigenaar van de bezaanvisschuit Jonge Huijbertje en had omvangrijke porties in twintig andere visschuiten.Het bezit van Johanna de Voogel, weduwe van Leendert Buijtendijk, was aanzienlijk kleiner. Zij was eigenaar van 1/16 part in de Maria en Antonia en had daarnaast porties in nog zes andere schuiten. Ze behoorde tot de middelgrote reders. 
Lijsbeth Hoogesin, weduwe van Jacob Gleijnsz Langbroek, bezat alleen een 1/16 part in de gaffelvisschuit Maria en Antonia waarmee ze tot de groep van de kleine reders behoorde. 
De hogere standen en de middengroepen uit de Middelharnisse samenleving waren de bezitters van scheepsparten. De gewone visser kon zich de aankoop van een part niet veroorloven.

Stuurlieden waren in die tijd mede-eigenaar van hun schuit. Zie voor de genealogische en historische achtergronden van de stuurlieden uit deze periode de volgende link. Stuurlieden 1782

Van de grote reders anno 1782 is een familiegeschiedenis op dit weblog opgenomen.
Zie hiervoor de berichten van 20, 22 en 23 februari 2015 over de families Visser, Jonker en Van den Tol.
David van der Vlugt (1747-1835), schoonzoon van Jeroen van den Tol, was touwslager, reder en boekhouder van visschuiten in Middelharnis. Als eigenaar van de lijnbaan had hij veel belang bij een bloeiende visserij en daarom kocht hij scheepsparten.

Meer gegevens over de eigenaren van de vissersvloot van Middelharnis in het artikel in De Ouwe Waerelt:
M. Jongejan, Stuurlieden, boekhouders en reders. Partenrederij in  Middelharnis in 1783.
In: De Ouwe Waerelt, 16(2016)45, 5-11.
De Ouwe Waerelt verschijnt 3x per jaar en is een uitgave van de Historische Vereniging voor Goeree-Overflakkee "De Motte". zie. www.demotte.nl


Link naar de volledige tekst van het artikel:Geen opmerkingen:

Een reactie posten