donderdag 2 maart 2017

Barend Janse Waterman verliest viswant en jonen (1714)

Drie vissers legden op 1 januari 1717 voor de schepenen van Middelharnis een verklaring af. Het relaas van stuurman Barend Janse Waterman en zijn bootgezellen Pieter Barendse Waterman en Sijmon Pas, wonende te Middelharnis, is als volgt samen te vatten:
In de herfst van 1714 waren ze voor de Maas op de hoogte van 's-Gravezande met de vis-nering doende. Ze verloren omtrent dertig lijnen viswant en drie jonen die daar aan vast zaten. Toen ze in februari 1715 met hun schuit op de rede van Texel (het Nieuwe Diep), lagen, lag daar ook stuurman Pieter Jacobse van der Meer (uit Zwartewaal) met zijn gaffelschuit.  Ze hoorden dat deze het verloren want en de jonen had opgevist. Stuurman Barend Janse Waterman heeft aan de bemanning van Pieter Jacobse van der Meer gevraagd of zij een van de jonen mochten bekijken. Ze zagen dat het merk* van Waterman uitgehakt was en dat er een nieuw merk aangebracht was, op de manier die in Zwartewaal gebruikelijk is.
De verklaring is afgelegd op verzoek van Leendert van Piershil, stuurman te Zwartewaal. Wat zijn belang was in deze kwestie is niet duidelijk. Vermoedelijk had hij ook nog een rekening te vereffenen met Pieter Jacobse van der Meer.


De jonen zijn de drijvers bovenaan op de tekening.
Uit : Hoogendijk. De Grootvisscherij op de Noordzee, p.221.


* zie voor stuurmansmerken de tekst van op dit weblog van 18 maart 2015.
Het merk van Barend Janse Waterman was een W.

Bron: Rechterlijk Archief Middelharnis, inv. nr.  25, folio 196

Geen opmerkingen:

Een reactie posten