maandag 30 januari 2012

Arjaentje. Inhoudsopgave en zoekwijzer

Het weblog Arjaentje bevat voornamelijk informatie over de visserijgeschiedenis van Middelharnis en plaatsen waar de visserij van Middelharnis een connectie mee had. Veel berichten gaan over vissersfamilies.

Tussen 2012 en oktober 2022 zijn 521 berichten (posts) op dit weblog geplaatst.
Aan de inhoud hebben velen bijgedragen door gegevens of foto's voor gebruik af te staan. Waarvoor dank. 
Het weblog had per oktober 2022  75 volgers, het aantal bekeken pagina's was 191.885

U kunt op verschillende manier zoeken:

1. het blogarchief aan de rechterkant is een chronologisch overzicht van de berichten.

2. zoeken binnen het weblog kan in het venster linksboven.

3. via Google zoeken, bijvoorbeeld door de familienaam in combinatie met Arjaentje in te typen.


Marlies Jongejan 

marliesjongejan@gmail.com
Waarom Arjaentje? Ik herinner me uit ongeveer 1960 een hoogbejaard vrouwtje in een klein smal huisje op de Oostdijk in Middelharnis.  Ze was klein, mager en gekleed in de eenvoudige Flakkeese dracht. Ze deed denken aan vroeger tijden, evenals de oude schipper Huub Pas die ook op de Oostdijk woonde. Wat ik verder nog van haar weet is dat ze luisterde naar de kerktelefoon die erg hard stond omdat ze doof was. Ze heette Arjaentje en was ongehuwd. Om in haar levensonderhoud te voorzien ging ze uit werken. 
Haar huisje voldeed niet meer aan de eisen van de tijd, er was een bordje met 'onbewoonbaar verklaarde woning' aangebracht. Arjaentje is op hoge leeftijd nog naar een van de Weistraatjes verhuisd (1).

(1) Met dank aan Adrie van Eck-Dijkers, haar vroegere buurmeisje, en aan Irene van Vliet-Volwerk die zich herinnert dat Arjaentje bij haar ouders werkte.
De achternaam  van Arjaentje was De Jong. Mogelijk was het Adriaantje de Jong, geboren 2 augustus 1879, dochter van Cornelis de Jong en Anna Lugthart.


1 opmerking: