vrijdag 7 december 2012

Visserstruien van Middelharnis

In 1983 verscheen het boek Nederlandse visserstruien met breipatronen van Henriëtte van der Klift-Tellegen bij uitgeverij Cantecleer.
Mevrouw van de Klift heeft drie jaar lang onderzoek gedaan en ze kwam tot de ontdekking dat elke vissersplaats een eigen trui hadden en dat de patronen in de vergetelheid waren geraakt. De patronen werden niet opgeschreven maar wel aan elkaar overgedragen. Het boek bevat een verzameling oorspronkelijke visserstruien met een heel eigen karakter en in veel variaties. Soms was het mogelijk een verdronken visser aan de hand van de motieven van zijn trui te identificeren.

Voor de visserstruien werd sajet gebruikt, een zuiver wollen garen van wol van het Texels schaap dat goedkoop was en overal te krijgen.
Nassaus blauw was een populaire kleur voor truien op de Zuidhollandse eilanden.
De visserstruien zaten strak om het lijf zodat men niet kon blijven haken. De mouwen waren kort om bij het werk niet nat te worden.
Over de truien van Middelharnis verschafte A. Boogerman informatie.
De vissers van Middelharnis droegen zwarte of donkerblauwe truien met mouwen en voorpand in een ribbelpatroon gebreid in patentsteek. In het voorpand een split met knopen van stevig been of parelmoer.

Hierbij de betreffende pagina's uit het boek.
Weblog Zeeuwse visserstruien
Dit weblog is in 2012 gestart en gaat over de zoektocht van Anna en Lupineke naar zelfgebreide Zeeuwse visserstruien.

Nieuw boek
Op 10 september 2013 is bij Forte Uitgevers het boek Visserstruien uit 40 Nederlandse vissersplaatsen verschenen, geschreven door textieldeskundige Stella Ruhe.
Mw. van der Klift had indertijd de truien van vijftien vissersplaatsen beschreven; in het boek van Ruhe staat zestig truien uit veertig plaatsen.  Door dit nieuwe boek is de belangstelling voor de visserstruien opgeleefd, diverse breiclubs zijn aan de slag gegaan. Zie hiervoor de pagina op Facebook.


Tentoonstelling
Vanaf 5 oktober 2013 tot eind van het jaar is er een tentoonstelling van opnieuw gebreide truien in het Katwijks museum. Na 31 december 2013 zal de tentoonstelling langs verschillende musea in het land reizen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten