vrijdag 21 december 2012

Kees Jongejan en de IJsclub Middelharnis-Sommelsdijk

IJsclub Middelharnis-Sommelsdijk heeft alles behalve vorst
Zo luidt de tekst boven een artikel in Ons Eiland van 22 maart 1984. C. Jongejan na 34 jaar uit bestuur IJsclub is het onderwerp van het artikel. Mijn vader vertelt dat de vereniging alles heeft: 1250 leden, een ijsbaan, genoeg vrijwilligers, pompen, verlichting, veegmachine en een kantine. Een financieel gezonde club. Alleen ontbreekt het dikwijls aan vorst.In 1950 kwam Pa in het bestuur van de IJsclub, eerst als bestuurslid en vanaf 1963 was hij voorzitter. Het was niet wat ze tegenwoordig "besturen op afstand" noemen. Als het vroor was hij voortdurend in de weer. Ook om 12 uur 's nachts uit bed om met andere bestuursleden en vrijwilligers een laagje water op het ijs te zetten zodat de baan weer mooi glad werd. Hij schaatste zelf graag maar dat was voor mijn tijd (geb.1954) want ik heb hem nooit zien schaatsen. We waren natuurlijk allemaal lid van de IJsclub, je hoefde maar "Jongejan" te zeggen of je mocht al doorlopen.


Kees Jongejan en Riek Dijkers ca. 1936


Geschiedenis van de IJsclub
De IJsclub Middelharnis-Sommelsdijk is op 10 januari 1893 opgericht met als eerste  voorzitter burgemeester Ulbo J. Mijs van Middelharnis. De club had voor de oorlog geen eigen ijsbaan, er werd op De Vliegers geschaatst. J. Hoving heeft het allemaal beschreven in zijn artikel IJspret en schaatssport.
In 1957 komt er schot in de pogingen om een eigen baan te krijgen, er wordt dan een stuk grond aan het Oost Voorgors gepacht. Er was fl. 3500,- meer nodig dan geraamd voor lichtmasten, vlaggenmasten en funderingen voor wc en kassa. Dit bedrag wordt op schuldbekentenis à 5% van de heer Dijkers geleend. Dit lijntje ligt voor hand: bestuurslid Jongejan deed een beroep op schoonvader A.J. Dijkers.
In 1980 is een stenen clubgebouw van 6x10x3 meter gebouwd waaraan veel vrijwilligers hebben bijgedragen, waaronder natuurlijk de voorzitter Kees Jongejan die opmerkte dat het "geen kot, maar een paleisje" was geworden. Zo is te lezen in het artikel van Hoving.Winter 1956.
Scan uit het boek: C. Hameeteman, Sommelsdijk,
een eeuw in foto's en herinneringen.
Als iemand weet wie de rechten heeft op deze foto
graag een berichtje, dan kan ik alsnog toestemming vragen

Literatuur:
J. Hoving. IJspret en schaatssport. In: De Ouwe Waerelt, 10(2010) 29, p.12-19.


2 opmerkingen:

 1. Deze site is erg leuk. Ik lees er graag in.
  ik zou heel graag een zoekfunctie hebben want vaak wil ik oets terugvinden en dat lukt me dan helemaal niet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat u mijn weblog interessant vindt. Rechtsboven bij het oranje blokje met de B van Blogger zit de zoekfunctie.
  Ook kunt u in Google zoeken op een naam of onderwerp in combinatie met het woord Arjaentje. Het bericht van 16 december 2013 is een overzicht van vissersfamilies die getroffen zijn door ongelukken en scheepsrampen. http://arjaentje.blogspot.nl/2013/12/overzicht-middelharnisser.html

  Veel succes, groet, Marlies Jongejan

  BeantwoordenVerwijderen