vrijdag 9 maart 2012

De firma Dijkers

Jeroen Vlasbloem Dijkers was meester-metselaar in Middelharnis. Rond het midden van de
19e eeuw heeft hij de basis gelegd voor het bedrijf wat later de firma Dijkers & Pijl was.

 
Waterweg Middelharnis ca. 1908
op de voorgrond het bedrijf van Abraham Dijkers

Abraham Dijkers - metselaar en gemeenteopzichter
Ook het beroep van Abraham Dijkers was meester-metselaar, net als zijn vader. Later kreeg hij de functie van gemeenteopzichter, ook werd wel de benaming gemeente-architect gebruikt. Wat dit inhield weet ik niet precies. In ieder geval was hij namens de gemeente betrokken bij de uitbreidingsplannen van het dorp toen het gebied tussen Middelharnis en Sommelsdijk werd ingericht als tuindorp. Mijn moeder vertelde dat haar grootvader dit stratenplan heeft ontworpen. Wat zijn aandeel hierin is geweest zou ik nog eens uit willen zoeken. In 1906 vroeg hij vergunning aan voor de bouw van een cementloods die in 1907 aan de Waterweg werd gebouwd. Aan de voorkant van deze loods werd in 1910 een woonhuis gebouwd waarin zoon Arij Jeroen met zijn gezin ging wonen.



Waterweg 103 met het woonhuis uit 1910
foto ca. 2010, Jan Both


De betonfabriek is in 1906 gesticht (Rotterdamsch Nieuwsblad  4 december 1906) en  is rond 1915 overgenomen door de oudste zoon Jeroen.



Jeroen Arij Dijkers - betonfabrikant en handelaar in bouwmaterialen
Er kwamen op het eiland meer fabrikanten van beton- en cementwerken; Dijkers en Esselink werden de meest vooraanstaande leveranciers.  In 1916 adverteert Jeroen Dijkers met buizen, regenwater-, wel-, beer- en gierputten, alle soorten bakken, cementen, heiningen, aarden grepbuizen en oventegels. Jeroen wist veel van wiskunde en hij werd een deskundige op het gebied van gewapend beton en betonconstructies zoals overspanningen. Ca. 1950 is Jeroen gestopt met zijn handel in betonwaren en bouwmaterialen. Hij leefde van de opbrengsten van de aandelenportefeuille die hij in de loop van de tijd vergaard had. Kleinkinderen van Arij Jeroen deden een beroep op hem als het om wiskunde ging of om met een rekenlineaal te leren opgaan. Over zijn huishoudster Leentje Vis heb ik een apart bericht gemaakt.

Arij Jeroen Dijkers - aannemer
Arij heeft in 1915 het aannemersbedrijf van zijn vader overgenomen. Het bedrijf had kantoor en opslag achter het huis aan de Waterweg. Toen het terrazzowerk in zwang kwam voor aanrechten en vloeren haalde Arij Italianen naar Middelharnis om de techniek te leren. In een loods aan de Waterweg werden vooral gootstenen gemaakt. Hans Aupperlee was daar speciaal voor in dienst. Als aannemer heeft hij een groot aantal huizen en gebouwen op Flakkee gerealiseerd. De watertoren in Dirksland, huizen in de nieuwe wijk van Middelharnis richting Sommelsdijk, het rusthuis de Goede Ree. In de crisistijd werd het werk minder en toen zocht hij emplooi in de omgeving van Den Haag met het aanleggen van zwembaden (eigen ontwerp met patent ?). Ook heeft Dijkers samen met timmerbedrijf Kroos een serie kassen neergezet tussen Marietjespad en Steneweg waarin druiven werden gekweekt. .

Bericht in Onze Eilanden van 7 februari 1934

Arij Jeroen had huizen in eigendom o.a. in de Wilhelminastraat; mijn moeder had als taak om hier de huur op te halen. Toen Jeroen Dijkers rond 1950 stopte met zijn handel in bouwmaterialen nam Arij Jeroen de handel over.



Cementloods fa. Dijkers Waterweg 103
foto Jan Both

Wijnand Dijkers - Dijkers & Pijl
Wijnand heeft het bedrijf van zijn vader overgenomen en legde zich vooral toe op wegenbouw. Na enkele jaren werd hij ziek, hij overleed in 1959, 46 jaar oud. Zijn schoonzoon ir. M. van Eck heeft het bedrijf  voortgezet.  In 1973 werd de firma Pijl uit Zuidland door Dijkers overgenomen waardoor het bedrijf ook een waterbouwkundige poot kreeg. De bedrijven werkten al sinds dertig jaar nauw samen.


Gegevens o.a. ontleend aan:
Harde bouwmaterialen; de cementfabriek van Jeroen Dijkers. In: Jan Both. Van meestoof tot deltawerken.p.46-47
Met dank aan Jan Both streekarchief Goeree-Overflakkee voor de foto's




Geen opmerkingen:

Een reactie posten