maandag 5 maart 2012

Maria Kruidenier (1866-1955) en Wijnand Boers (1865-1955)

Huwelijk en kinderen
De ouders van Oma Dijkers heten Maria Kruidenier en Wijnand Boers. Hij is in Katendrecht geboren, zij in Charlois. Ze trouwden op 16 juni 1887 en hadden een tuindersbedrijf aan de Dordtse straatweg in Rotterdam.
De volgende kinderen zijn in Charlois geboren:
- Francina, tante Sien, geboren op 17 oktober 1887, woonde in Klaaswaal en was gehuwd met Aart Maaskant, groenteboer
- Maria, geboren in 1889, mijn oma
- Elizabeth, , geboren in 1891, had in melkwinkel in Rotterdam en was met Wout Groeneweg getrouwd
-- Jan, geboren in 1896

Er waren nog twee zussen:
- Nel, (Neeltje 1898 ?) woonde in Rotterdam, gehuwd met George Onderdelinden (aannemer)
- Lena, woonde in Rotterdam, gehuwd met Ad Franzen (Frantzen ?) die bij de Holland-Amerika lijn werkte.Toen Lena overleden was trouwde hij met tante Jannie
- en nog een zoon Wijnand ?
- en tante Bé, was dit Elizabeth ?

Herinneringen
Over deze overgrootouders hoorde ik dat hij op de tuinderij werkte en dat zij de groenten op de markt verkocht. Ze moest vroeg op om naar de markt te gaan en stond daar haar "mannetje" temidden van de andere kooplui; ze dronk ook graag een borreltje met hen. Maria Kruidenier was een zelfstandige vrouw want toen ze een keer een prijs in de loterij won investeerde ze zelf in huisjes die ze verhuurde. Wijnand was in godsdienstig opzicht strenger in de leer dan zij. Als hij naar bed was kwamen de kaarten en de fles vaak nog op tafel.

Oude dag
In de tweede wereldoorlog, ze waren toen al op hoge leeftijd, hebben ze korte tijd in Middelharnis aan het Marietjespad gewoond waar hij ook een tuin onderhield en ze zijn vandaar naar een bejaardenhuis in Vlaardingen verhuisd. Daar overleden ze, hoogbejaard, in 1955. Maria eerst en Wijnand vier uur later.

Maria Kruidenier (1866-1955) en Wijnand Boers (1865-1955)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten