woensdag 21 maart 2012

De Vissersstraat

De woonomstandigheden waren in het Middelharnis van eind negentiende  eeuw slecht en de vissersgezinnen waren meestal groot. De meeste huisjes voor de lagere standen hadden maar één kamer. Vanaf 1869 is de Vissersstraat aangelegd in opdracht van reder Kolff. Er stonden totaal 56 huisjes. Ze werden ook wel 'de nieuwe huusjes' genoemd. Deze arbeiderswoningen waren een grote verbetering omdat ze een tweede kamertje kregen, een zgn. 'luzze' (keuken). Aan de Verlengde Vissersstraat kwamen tien huisjes, die iets groter waren. De Verlengde Vissersstraat heette 'het straetje van Slis'.





Het dagelijks leven in de Vissersstraat aan het begin van de twintigste eeuw is uitgebreid beschreven in het boek van Arjanus Faasse, Zee en eiland. Fons Grasveld heeft teksten van Arjanus Faasse verwerkt in zijn boek over de MD 3 Anna en uitgebreid met herinneringen van anderen.



Deze foto, gemaakt tussen 1912 en 1914, is afkomstig van Piet Koster uit Eindhoven. De foto is ook afgedrukt in het boek van Reedijk, Middelharnis in vroeger tijden deel 1, p.39.
Achterste rij: meisje met de hoed Hubertha Koster, achter de fiets Aren (rechts) en Jan Koster (links), rechts zusjes Adriana,Pleuntje en Aaltje Krijtenberg. Zittend: Machiel en Dries van Dongen, Bertha en Petronella Taale. Andere namen die bekend zijn: Petronella van der Put, Maatje en Adriaantje Jongejan.
Tannetje, Johanna en Abra Sprong staan rechtsonder. Het kleine meisje vierde van rechts is Abra Sprong rechts van haar Johanna Sprong en rechts achter haar Tannetje Sprong.


De onderstaande foto's komen uit een serie die rond 1930 gemaakt is. De bovenste foto is vermoedelijk het echtpaar Willem Taale en Johanna de Waard, Vissersstraat C 134. De onderste mogelijk Aart Dubbeld en Huberta de Waard, Vissersstraat C 117. 










De man op de onderste foto heeft zijn visjes (vermoedelijk bolkjes=wijting) te drogen gehangen.



Vissersstraat na de ramp in juni 1954
Foto Gerrit van Eck

Tijdens de watersnoodramp kwamen de laaggelegen huisjes onder water te staan. Er vielen geen slachtoffers. In 1954-1955 zijn de huisjes afgebroken. In de Verlengde Vissersstraat is nog wel een rijtje huisjes blijven staan.



Op 22 januari 2012 werd in Middelharnis stilgestaan bij het feit dat honderd jaar geleden de MD 3 Anna met man en muis vergaan is. De bemanning werd herdacht en er werd ook stilgestaan bij de nabestaanden van de dertien bemanningsleden. Voor de achterblijvende vrouwen en kinderen werden dertien rozen neergelegd op de gemeentewerf, de plek waar eens het Vissersstraatje was.




Het straatje van Slis, de Verlengde Vissersstraat, bestaat anno 2024 nog steeds. 
Waar ooit de Visserstraat was is in 2018 een nieuw wijkje van ruim twintig huizen verrezen.


© Marlies Jongejan, maart 2024

Met dank aan Janneke de Moei en Piet Koster voor de foto's.
Zie ook: Fons Grasveld. Het lot van de MD 3 Anna. Met medewerking van Jan van de Voort (Hilversum 2014), 32-44. Bouwgeschiedenis en plattegrond van de huisjes. 
Bijlage 1. Lijst van bewoners in 1910-1911

Geen opmerkingen:

Een reactie posten