woensdag 7 maart 2012

Leentje Vis (1901-1986)

Ouders, broers en zussen
Leentje is geboren op 26 november 1901 als tweede dochter van Cornelis Vis en Adriana van der Meide. Cornelis was knecht. Adriana van der Meide was een dochter van Leendert van der Meide en Leentje Essenbagger. Essenbagger was een uit Duitsland afkomstige beurtschipper (1). Leentje Vis is naar deze oma genoemd.
De oudste zus van Leentje, geboren in 1900, heet Arendje en is in Sommelsdijk geboren. Het gezin verhuist daarna van Sommelsdijk naar de Nieuwstraat in Middelharnis.
Zus Adriaantje is in 1902, geboren, Leendert in 1905, Johanna in 1907, Benjamin (Baai) in 1910, Suzanna in 1911, Nicolaas in 1913 en Jan in 1916.

Het gezin verhuisde van de Nieuwstraat naar de Eendrachtstraat waar tussen 1909 en 1912   nieuwe arbeiderswoningen werden gebouwd voor 37 gezinnen.
Vader Cornelis is op 25 februari 1949 overleden, de moeder van Leentje heeft nog veel langer geleefd.


Leentje Vis (1901-1985) rechts op de foto
Links een van haar zussen en op de achtergrond een tante

Dienstbode
Leentje Vis heeft een groot deel van haar leven als dienstbode voor de familie Dijkers gewerkt. Tot 17 augustus 1932 was ze inwonend bij de aannemer Arij Jeroen Dijkers en zijn vrouw Maria Boers. Het gezin bestond uit 5 kinderen.
In de crisistijd werd de inwonende dienstbode te duur. Leentje moest vertrekken en de dochters en een werkster namen de huishoudelijke taken over .
Leentje vertrok in de zomer van 1932 naar 's- Gravenhage om daar in betrekking te gaan. In de stad was er een grote vraag naar "buitenmeisjes" want die stonden goed bekend. Uit Middelharnis vertrokken tussen 1930 en 1940 wel 42 vrouwen naar Den Haag, maar velen keerden ook weer terug naar het dorp. "Gedesillusioneerd" is de term die Verseput hiervoor gebruikt (2).


Huishoudster bij Oom Jeroen
Op 20 juni 1933 kwam Leentje weer terug naar Middelharnis. Ze kwam in dienst bij de broer van Arij Jeroen die Jeroen Arij heette. Misschien was het leven in de stad inderdaad tegenvallen.  Of had Jeroen haar een riant aanbod gedaan ?
Jeroen had een betonfabriek aan de Waterweg waar hij ook woonde in het huis op nr. 103.
Leentje was een hartelijke vrouw die erg gesteld was op kinderen. We waren altijd welkom bij Tante Leentje, ze nam de tijd voor een spelletje en er was snoep (polkabrokken of ander snoepgoed uit het winkeltje van haar zus Suze in de Eendrachtstraat) en rojo. Ze hoorde bij de familie, kwam op verjaardagen en bracht de oudejaarsavonden bij ons door.
Leentje was dienstbaar aan "den baes", ze stond altijd voor hem klaar. Jeroen is in 1972 overleden. Leentje heeft nog een tijd in de Goede Ree gewoond en is in 1986 overleden.


1. Hoogzand, D. De blijde aankomst; over schepen en schippers van Goeree-Overflakkee. p. 410. Hoogzand noemt de naam Leentje niet in zijn beschrijving van deze familie.
2.Verseput, J., Middelharnis, een eilandgemeente, p.56.

2 opmerkingen:

 1. Beste Marlies
  Ik ben een dochter van Leentjes broer Nicolaas en zijn vader is overleden in 1949, op 25 februari om precies te zijn. We kwamen als kinderen eens per jaar in Middelharnis, sliepen dan in de Eendrachtstraat en gingen de hele familie af, dus ook tante Leentje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Diny,
   Dank, ik heb de datum aangepast.

   groet
   Marlies

   Verwijderen