woensdag 15 februari 2012

Lijntje Jongejan (1868-1935)

Ouders, broers en zussen
Lijntje is het zevende kind uit het gezin van Gerrit Jongejan en Adriaantje Koning, ze is de vierde dochter. Ze had drie oudere broers: Jacob de zeilmaker, Gerrit (de visser die in 1910 verdronk) en Cornelis (mijn grootvader).
Lijntje bleef ongehuwd. Ze overleed in 1935 op 67-jarige leeftijd.

Lijntje Jongejan
1868-1935

Winkeltje
Lijntje woonde in de Vissersstraat, dichtbij haar oudste zus Sara die met Geerit van Delft was getrouwd. Zij had een winkeltje, kinderen konden daar voor een cent of een halve cent snoep "van het blad" uitzoeken. De toonbank, eigenlijk meer een kastje met drie laden, is later in de familie van Delft terechtgekomen.

Adrianus Faasse, zelf in 1898 in de Vissersstraat geboren, schrijft in zijn boek Zee en Eiland:

Midden in het straatje woonden twee concurrenten in levensmiddelen. Deze twee vrouwen resp. Jans en Lien exploiteerden ook een snoeptafel, mitsgaders een draaibord . Ze verkochten toverballen, zuurstokken, riemdrop en kalksnoepgoed, allemaal heerlijke dingen die meestal buiten ons bereik lagen. 's Woensdags kregen wij een halfje en 's zaterdags een cent om te versnoepen, naar vaste traditie. Maar vooral was dat draaibord voor ons de trekpleister, want daarmee kon men voor drie centen een tablet chocolade winnen van een kwartje waarde, vijf van die lekkere dikke repen. Hier werd ik voor het eerst met de gokkerij geconfronteerd, maar ik miste de drie centen. (1)1. Met Lien is waarschijnlijk Lijntje bedoeld. Faasse, Arjanus. Zee en eiland; met een voorw. van: P.J. Meertens. Middelharnis, ca. 1962. p.16.
mededelingen van mw. A. de Hamer-Boogerman en B.J. Maat
Foto van Lijntje met dank aan B.J. Maat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten