zondag 19 februari 2012

Bastiaan Simon de Moei (1873-1944) en Maria Elizabeth de Waard(1874-1935)

Ouders, broers en zussen
Bastiaan Simon de Moei is de jongste zoon van Simon de Moeij en Lena van Eck. Hij heeft zijn vader nooit gekend omdat deze enkele maanden voor zijn geboorte in 1872 verdronken is bij de scheepsramp van de "Middelharnis", waarbij ook zijn broer Bastaan om kwam. Bastiaan Simon is dus zowel naar zijn vader als naar zijn broer genoemd.
Maria Elizabeth de Waard komt uit hetzelfde gezin als Johannnis de Waard die met Bastiana Maria Jongejan getrouwd is. Ze is een dochter van Hendrik de Waard en Pieternella Nagtegaal, een gezin van zes kinderen.Maria Elizabeth de Waard
Bastiaan Simon de Moei


Huwelijk en kinderen
Na het overlijden van zijn moeder heeft Bastiaan Simon nog een aantal jaren samen met zijn zus Lienekee aan de Sommelsdijksche haven C191 (Sasdijk) gewoond.
Bastiaan Simon en Maria Elizabeth trouwen op 1 december 1899 in Middelharnis, 26 en 25 jaar oud, en vertrekken dezelfde maand naar Rotterdam waar Bastiaan Simon als stoombootkapitein werk had. Voor haar huwelijk heeft Maria Elizabeth bij het Logement Overflakkee en Goedereede, later hotel Meijer, gewerkt. Ook haar latere schoonzus Lena Cornelia de Moei werkte daar.
De negen kinderen zijn allemaal in Rotterdam geboren. Lena in 1901; Hendrik in 1902; Pieternella in 1904; Simon Bastiaan in 1906; Cornelis in 1908; Johannes in 1909; Dirk in 1911; Bastiaan Simon in 1913 en Willem Leendert Paulus Marinus in 1915.
Als  beroep van Bastiaan Simon staat in de huwelijksakte stoombootkapitein. Hij werkte als sleepbootkapitein bij de firma Wm. H. Muller. Hij was klein van stuk: 1.599 vermeldt zijn militair zakboekje. Vermoedelijk waren zijn vader en zijn broers en zussen ook niet groot.


Kinderen
Dirk is op jonge leeftijd overleden: in 1927 toen hij zestien was.
Hendrik (Henk) moest al vroeg gaan werken, hij heeft nog in Middelharnis als kofjekokertje gewerkt op de MD 8 bij zijn oom Johannis de Waard (artikel in Eilanden-nieuws 30 april 1971).
De MD 8 van de firma Slis, genaamd de Albatros, werd op 15 maart 1911 te water gelaten. Johannis, toen 49 jaar, was schipper van de Albatros van 1911-1919. In 1919 werd het schip verkocht aan een firma in Maassluis en in 1929 gesloopt. Henk de Moei was het laatste kofjekokertje van de MD 8.

Hendrik de Moei (1902-1971)
kofjekokertje op de MD 8 Albatros

Bastiaan Simon de Moei en Maria Elizabeth de Waard met
de oudste vier kinderen in 1906


Band met Middelharnis
Tijdens de eerste wereldoorlog heeft het gezin nog een tijdje in Middelharnis gewoond in één van de huisjes aan de Sasdijk. Daar woonden ook zus Lienekee met Kees Jongejan en hun gezin.
Het gezin behield een sterke band met Middelharnis, er was correspondentie met de familie en er waren bezoeken aan Flakkee.
In 1990 hielden de kinderen en kleinkinderen een reünie in Middelharnis. Bij die gelegenheid werd een bundel uitgegeven met genealogische gegevens en herinneringen aan de familie en het gezinsleven.

gezin van Bastiaan Simon de Moei en Maria Elizabeth de Waard


Gegevens ontleend aan:

Janneke de Moei en Charles de Moei. Van Der Moeije tot De Moei, de zeer onvolledige geschiedenis van een aardige familie.Middelharnis, 1990
Met dank aan Janneke de Moei voor de foto's

7 opmerkingen:

 1. Leuk om wat geschiedenis over mn familie te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk om dit te lezen. Ik heb als Rotterdams meisje van 6, 7 jaar twee zomers ( 1947,1948 ) met mijn oma Suzanna van den Hoek-Roodzant gelogeerd in het eerste huisje aan de Sasdijk bij tante Lenekee. Ik heb er heerlijke vakantie herinneringen aan. Alleen de communicatie met die oude mevrouw in klederdracht lukte niet. Ik vond haar griezelig en ze bedoelde het zo goed, maar ik kon haar uiteraard niet verstaan. ik zie de hele omgeving en het interieur nog nog als een film voor me !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie herinneringen. Lena Cornelia de Moei was mijn oma. Ik heb haar niet gekend (ben in 1954 geboren). Ik begrijp dat u een kleindochter bent van Hubrecht van den Hoek. Hij staat vermeld in deze blogtekst:
  https://arjaentje.blogspot.com/2013/05/cornelis-van-den-hoek-1811-1891-en.html. Ook in ons boek "De Vergeten vissers van Middelharnis" komt hij voor op 292. Als u een foto van hem heeft dan wil ik die graag op mijn weblog plaatsen. Mailadres: marliesjongejan@gmail.com.

  met vriendelijke groet,
  Marlies Jongejan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben een achterkleinzoon. Mijn opa was Simon Bastiaan, Charles mijn oom.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor je reactie. Over de familie De Moei staat ook iets te lezen in het boek De vergeten vissers van Middelharnis, uit 2018.
  Het is nog te koop !

  groet,
  Marlies Jongejan

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het boek is inmiddels uitverkocht. Misschien heeft de uitgever nog exemplaren in voorraad. Je kunt hem mailen : http://www.bataafscheleeuw.nl/
  Soms staat er een tweedehands exemplaar op www.boekwinkeltjes.nl

  BeantwoordenVerwijderen