zondag 5 februari 2012

Jakob Jongejan (1799-1868) en Geertruij Touw (1804-1890)

Ouders, broers en zussen
Betovergrootmoeder Geertruij Touw werd op 4 december 1804 geboren in Zuidland op Voorne-Putten, dochter van Willem Touw en Bastiaantje Schrijver.  Vòòr Geertruij was Cornelia geboren in 1802, in mei 1803 werd een kind doodgeboren, daarna kwamen Jan in 1806, Maartje in 1809 en opnieuw een Cornelia in 1813 (de Cornelia uit 1802 was kennelijk overleden).

Huwelijk
Geertruij trouwde in 1826 op 23-jarige leeftijd in Zuidland met Jakob Jongejan, visser uit Middelharnis. Jakob, zoon van Arie Jongejan en Maria Stapel, was toen 27. Zijn naam werd in Zuidland als Jacob geschreven. `
Hoe zouden ze elkaar ontmoet hebben ?

Kinderen
In 1827 werd de oudste zoon van Geertruij en Jacob geboren. Hij werd Arie genoemd naar de vader van Jacob. De tweede zoon van 1829 heette Willem, naar de vader van Geertruij. Gerrit, de derde uit het gezin, werd in 1832 geboren, waarschijnlijk genoemd naar grootvader Gerrit Stapel. In 1834 werd een kind doodgeboren.  In 1836 werd Hendrik geboren, in 1841 Bastiana Maria en in 1845 Lijntje.
Wanneer we dit gezin vergelijken met dat van Lena Hotting en Bastiaan van Eck uit dezelfde periode dan vallen de verschillen heel erg op. In het gezin van Geertruij en Jacob geen kindersterfte en ook de cholera is aan hun deur voorbij gegaan.

Huwelijken
In 1854 trouwden zowel Willem als Gerrit achtereenvolgens in april en september. Willem trouwde met Aaltje Grootenboer uit Sommelsdijk. Ze kregen twee kinderen in Middelharnis, Jacob in 1855 en Cornelis in 1857. Willem was visser. Op 12 juli 1859 vertrok het gezin naar Antwerpen.
Arie, die ook visser was, trouwde pas op 48-jarige leeftijd in 1876 met Cornelia Kalle uit Sommelsdijk, 36 jaar.  Voor het huwelijk, in 1873, was Cornelia al geboren; in 1878 zoon Jacob, in 1882 Aart die in 1884 overleden is. In 1887 werd weer een zoon Aart geboren. Beide echtelieden stierven in 1898.
Gerrit, ook visser van beroep, trouwde in 1854 op 22-jarige leeftijd met de eveneens 22-jarige Adriaantje Koning uit Middelharnis, dochter van Sara Koning. Gerrit en zijn vrouw Adriaantje kregen elf kinderen, waaronder mijn grootvader Cornelis.
Hendrik Jongejan trouwde in 1863 met Hester Jacoba Don.
Bastiana Maria trouwde met Hubregt van den Doel uit Sommelsdijk in 1867.
Lijntje of Lientje was dienstbode tot haar huwelijk met Abram Beket in 1867.

Overlijden Geertruij en Jacob
Jacob overleed in december 1868, 69 jaar oud. Geertruij overleefde hem vele jaren: ze was bijna 86 jaar toen ze in 1890 overleed. Geertruij heeft eerst bij Lijntje en Abram ingewoond en daarna woonde ze met zoon Arie in de Nieuwstraat tot zijn trouwen in 1876.

3 opmerkingen:

 1. Bij toeval kwam ik op deze blog terecht en dat is maar goed ook gheghe...kan ik fijn even mijn bestaansrecht hier neerzetten, want volgens de gegevens in deze blogpost kan ik hier niet zijn.

  Er wordt hier melding gedaan van het feit dat Arie -Arij- Jongejan en Cornelia Kalle kinderloos zijn gebleven. Maar als er goed gekeken was naar de info op de site van Van Evelingen --> waar jij ook een url naar verwijst, dan kun je zien dat er 4 (!) kinderen zijn geboren, waarvan er 1 op jonge leeftijd is overleden. Na het overlijden van Arie en Cornelia is het een zooitje in de familie geworden, waar eigenlijk nooit duidelijk over werd gepraat. En al de andere "jongejan" op het eiland was familie van elkaar maar wij hoorden daar niet bij, want wij kwamen "nergens" vandaan....

  Mijn vader wist enkel en alleen dat zijn opa in een weeshuis zat en voorzover hij wist helemaal geen familie had of evt. namen bekend waren. Maar aangezien hier zelfs al wordt vermeld dat ze helemaal geen kinderen hadden en dus al bij voorbaat doodgezwegen worden, is het allemaal niet zo verwonderlijk ;p....

  Enfin...ik ben dus een nakomeling van de zoon van Arie Jongejan en Cornelia Kalle te weten; Aart Jongejan, die zelf ook 7 kinderen kreeg met Annetje Trommel. Mattheus (roepnaam Teeuw) Jongejan was mijn opa.

  Groetjes, zijn 37-jarige kleindochter Corine Jongejan

  link; http://www.evelingen.box.nl/

  kijk bij genealogie Jongejan en dan hoofdstuk 6


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Corine

   Je hebt helemaal gelijk. Ik heb de gegevens gecorrigeerd. Sorry !


   groet
   Marlies

   Verwijderen
 2. Wat een snelle reactie, dankjewel! :)

  Ik vind het trouwens een mooie site...fijn om te lezen over de familie jongejan. Aangezien mijn vaders kennis over het hoe en wat van de "clan" jongejan al stopte bij zijn eigen vader...niemand wist immers waarom Aart Jongejan in een weeshuis zat...of wie zijn ouders waren en dat hij nog een broer en een zus had, was helemaal een verrassing voor mijn vader toen ik hem meer info over zijn opa gaf...er werd destijds niet over gepraat. Bij mij is wel altijd de vraag gebleven, waarom niemand van die toch wel hele grote familie Jongejan zich nooit om dat jonge ventje bekommerd heeft, maar ach...gedane zaken...

  Nogmaals; heel interessant om dit allemaal te lezen....

  BeantwoordenVerwijderen